fredag 11. november 2011

Skapelsesberetningen



Selv om det ikke finnes noen direkte referanse til homofili i skapelsesberetningen, er moseboken brukt flittig til å fordømme homofili. «26 Gud sa: «La oss lage mennesker i vårt bilde, så de ligner oss! De skal råde over fiskene i havet og fuglene under himmelen, over feet og alle ville dyr og alt krypet som det kryr av på jorden.» 27 Og Gud skapte mennesket i sitt bilde, i Guds bilde skapte han det, som mann og kvinne skapte han dem. Gud velsignet dem og sa til dem: «Vær fruktbare og bli mange, fyll jorden og legg den under dere! Dere skal råde over fiskene i havet og over fuglene under himmelen og over alle dyr som det kryr av på jorden.»». Dette blir ofte referert til som den naturlige orden, hvordan gud ønsket at menneskene skulle være.
Gud skapte mannen og kvinnen, de skulle leve samme som ett (1. mos. 2:24) og befolke jorden. Homofile par kan naturligvis ikke få barn sammen og derfor er det mange som vil hevde at homofili er både unaturlig og imot guds vilje. Siden homofile ikke er fruktbare med hverandre og kan de ikke fullføre guds plan. I bibelsk tid var det viktig at guds folk, på den tid i Israel, ble mange og sterke. De levde i en verden med konkurrerende religioner og mye krig og kamper. Guds folk måtte bli mange nok til å befolke hele jorden slik at alle ble guds folk, og før jesu tid var det ikke bare bare å bli med i gjengen om en ville det. En måtte bli født som guds folk for å kunne tilhøre gud.

 I dagens kontekst tror jeg ingen kan påstå at vi trenger flere mennesker i verden. Vi trenger ikke være født av særskilt blod for å kunne tilhøre gud og leve som en kristen. Å ikke få barn er dermed ingen trussel mot menneskeheten. Dessuten er vennskap og lojalitet til hverandre kanskje viktigere enn forplantning i forhold i dag. Mange heterofile par er barnløse, og mange er alene. Handler disse også imot guds vilje? Er dette unaturlig? Kan vi utifra dette tenke oss at det finnes flere sider av naturlig menneskelig seksualitet enn bare forplantning? Dagens kontekst er en annen i forhold til den tid første mosebok ble skrevet i.
For mer lesning: Arnfinn Nordbø «Bedre død enn homofil?» og «The bible and homosexuality»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar